DuurzaamheidTencelTencel header

TENCEL: EEN NIEUWE STAP RICHTING EEN DUURZAME MODE-INDUSTRIE

“Zo zacht als zijde, zo sterk als polyester, zo gebruiksvriendelijk als acryl, zo koel en plezierig als linnen, zo warm als wol en beter vocht absorberend als katoen,”. Het regent complimenten voor Tencel. Een stof die in de modewereld steeds meer aan populariteit wint: Filippa K, Anthropologie, Sissy Boy, H&M Conscious, Lululemon, Patagonia en &OtherStories zijn enkele kledingmerken die het merk al in de bovenste lade hebben gelegd. Maar wat is Tencel nu precies? We overlopen hieronder met jou de eigenschappen en de voordelen.

Tencel is een 100% natuurlijke stof die gemaakt wordt van eucalyptusbomen. In het vervaardigingsproces wordt de houtpulp van deze bomen omgezet naar een kledingvezel. Je kan het een beetje vergelijken met het vervaardigingsproces van viscose, maar dan veel duurzamer, want:

 • Eucalyptusbomen hebben tot 80% minder water, meststoffen, pesticiden en plaats nodig dan katoen
 • De bossen waarin de eucalyptusbomen groeien worden duurzaam beheerd en hebben een FSC-kenmerk*
 • Het productieproces van Tencel is een closed loop waarbij meer dan 99% van het gebruikte water en oplosmiddelen wordt gerecycleerd
 • Is je kleding versleten? Dan is ze 100% biologisch afbreekbaar
 • Het bleken van de stof gebeurt chloorvrij
 • Omdat Tencel zo duurzaam is, draagt de stof het Europees Ecolabel, het Oeko Tex 100 certificaat, het Europese Flower-label** en kreeg het al in 2000 de Europese Prijs voor het Milieu
Bron: Tentree

SLOW FASHION

Met andere woorden draagt Tencel als stof bij aan slow fashion. Nu bij ons allemaal het besef groeit dat we meer verantwoordelijkheid kunnen opnemen voor het behoud van onze natuur, is dit dus een belangrijke stap richting een duurzame kledingsector. Toch hoef je bij deze stof niet in te boeten aan voordelen ten opzichte van synthetische stoffen. De natuurlijke vervaardiging van Tencel maakt immers dat de stof verschillende handige eigenschappen heeft:

 • Tencel is heel zacht en ademend, hierdoor is de stof beste maatjes met iedereen die makkelijk zweet of veel sport
 • De vezels zijn van nature antistatisch, waardoor ze niet aan je lichaam gaan plakken.
 • Tencel krimpt en kreukt minder dan katoen
 • De stof neemt sneller vocht op dan katoen en droogt ze ook weer sneller op. Dit vermindert het risico van bacteriële groei

Wist je dat?

De termen Tencel en Lyocell worden wel eens met elkaar verward: de duurzame vezel die gewonnen wordt uit eucalyptusbomen heet immers officieel Lyocell, maar de vezel wordt commercieel op de markt gebracht als Tencel door het Oostenrijkse bedrijf Lenzing-Fibres.

HOE TENCEL WASSEN?

Omdat Tencel een natuurlijk stof is, moet je wel rekening houden met het volgende:

 • Was de stof best op een fijn wasprogramma en op max. 30 °C
 • Was de stof niet in een overvolle wasmachine
 • Laat natte Tencel niet in de wasmachine liggen om strepen in de stof te voorkomen
 • Strijken doe je best zonder stoom te gebruiken

KORTOM

Tencel heeft, ondanks zijn 100% natuurlijke afkomst, dezelfde of meer voordelen dan andere synthetische stoffen. In ruil voor wat extra voorzichtigheid bij het was- en droogproces van je kleding, geeft de stof die gemaakt is uit houtpulver van eucalyptusbomen je er heel wat voor terug: een snellere vochtabsorptie en -afstoot en een zachte, ademende en antistatische draagervaring.

Het gebruik van een ecologische stof als Tencel is bovendien een nieuwe stap richting slow fashion en een verantwoorde modesector. Hierbij valt de kracht van de consument niet te onderschatten: hoe meer er vraag is naar Tencel en andere FSC-producten, hoe meer producenten geneigd zullen zijn om verantwoorde productieprocessen voor hun stoffen te garanderen.

EDITEX LOVES TENCEL

Bij Editex vinden we het belangrijk om ons steentje bij te dragen aan een verantwoorde mode-industrie. We hebben daarom enkele Tencel-stoffen in onze collectie opgenomen. Je kan ze ontdekken op onze webshop. We hopen dit ecologische aanbod in de toekomst verder uit te breiden, zodat ook onze klanten makkelijk toegang krijgen tot duurzame producten zonder te moeten inboeten op kwaliteit.

Tencel bottom
Bron: Editex

* FSC: Forest Stewardship Council is een internationale organisatie die streeft voor verantwoord bosbehoud en -beheer wereldwijd. Hoe meer er vraag is naar FSC-producten, hoe meer bossen volgens deze richtlijn beheerd zullen worden en hoe meer voordelen dit oplevert voor de mensen, dieren en het klimaat die van deze bossen afhankelijk zijn.

** Flower-label: Het Flower-label omvat een uniek certificatiesysteem dar eindconsumenten in staat stelt om ecologisch verantwoorde producten te herkennen.

BRONNEN

Business Insider

FSC.nl

House Of U

Lancotta

De wondervezel voor huid en gezondheid

Tentree